Αν τίποτ’ άλλο δεν κερδίσαμε, μάθαμε τουλάχιστον πως αύριο θα συναντηθούμε. Αυτό διδάσκουμε, αυτό κηρύττουμε, μην κάνοντας καθόλου κήρυγμα, γιατί όποιος λέει πως αγαπάει ό,τι αγαπάει, δεν κάνει κήρυγμα, λέει μονάχα εκείνο που δε θα μπορούσε να μην πει. Γιάννης Ρίτσος

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

«Η μάνα» του Γκόρκι στη μεγάλη οθόνη

«Η μάνα» του Γκόρκι στη μεγάλη οθόνη

Ο Σοβιετικός κινηματογράφος στις καλύτερες στιγμές του: ο Vsevolod Pudovkin, ο δεξιοτέχνης του μοντάζ, μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το εμβληματικό μυθιστόρημα του Μάξιμ Γκόρκι, αφηγούμενος το δράμα της «μάνας» ενός εργάτη που άθελά της βοηθάει στη σύλληψη του γιου της και στη συνέχεια εντάσσεται στις τάξεις του επαναστατικού κινήματος.
Ο σεναριογράφος της ταινίας, ο Nathan Zarkhi είχε προσπαθήσει να προσαρμόσει μόνος του το μυθιστόρημα αλλά δεν είχε μείνει ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Επιπλέον ο πρώτος σκηνοθέτης που είχε αναλάβει την ταινία, ο Ζελιαμπούσκι, δεν κατάφερε να βρει την κατάλληλη ηθοποιό για τον ρόλο του εργάτη Πάβελ.
Ακριβώς εκείνη την κρίσιμη στιγμή ο Nathan Zarkhi είχε προτείνει στον πολλά υποσχόμενο κινηματογραφιστή Pudovkin να αναλάβει τη σκηνοθεσία του έργου. Το αρχικό σενάριο πέρασε από νέα επεξεργασία και ο Pudovkin ενθάρρυνε τον Zarkh να μεταχειριστεί πιο ελεύθερα το μυθιστόρημα του Γκόρκι, διασκευάζοντάς το μάλλον παρά προσαρμόζοντάς το. Το 1958, σ’ ένα συνέδριο της Διεθνούς Ενώσεως Κριτικών Κινηματογράφου στις Βρυξέλλες, «Η Μάνα» συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στις 12 σημαντικότερες ταινίες από δημιουργίας κινηματογράφου.
Πρωταγωνιστούν οι : Vera Baranovskaya, Nikolai Batalov, Aleksandr Chistyakov. Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφος από τη New Star.


Related Articles on click@life

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου