Αν τίποτ’ άλλο δεν κερδίσαμε, μάθαμε τουλάχιστον πως αύριο θα συναντηθούμε. Αυτό διδάσκουμε, αυτό κηρύττουμε, μην κάνοντας καθόλου κήρυγμα, γιατί όποιος λέει πως αγαπάει ό,τι αγαπάει, δεν κάνει κήρυγμα, λέει μονάχα εκείνο που δε θα μπορούσε να μην πει. Γιάννης Ρίτσος

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Τα εφόδια

Τα εφόδια Ελαχιστοποίηση
Κρεβάτι ή ΚλουβίΚαι η πιο σκληρή γάτα χρειάζεται το μαλακό της κρεβάτι. Αγοράζοντας κρεβατάκι, πρέπει να έχετε στο μυαλό σας την εκπλήρωση της βασικής της ανάγκης που είναι η ασφάλεια και η σιγουριά. Το αίσθημα δηλαδή ότι δεν κινδυνεύει από εχθρούς.
Η γάτα επιθυμεί ένα κρεβάτι που είναι κλεισμένο και από τις τρεις πλευρές του, και τοποθετημένο μακριά από την αμμολεκάνη της.
Αν μάλιστα έχει και οροφή, και στο εσωτερικό του υπάρχει στρωμένη η "δική της κουβερτούλα", τότε σίγουρα είναι το αγαπημένο της μοντέλο.
Ξαπλωμένη εκεί, βλέπει τα ομορφότερα όνειρά της.
Μέχρι να της αγοράσετε το κατάλληλο κρεβάτι, μπορείτε να πάρετε ένα κλειστό χαρτοκιβώτιο και να ανοίξετε στην μια του πλευρά μια τρύπα για είσοδο. Θα της αρέσει πολύ.
Το ειδικό κλουβί μεταφοράς που σίγουρα έχετε ήδη προμηθευτεί, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και μέσα στο σπίτι σαν χώρο ανάπαυσης, απομόνωσης και ύπνου. Αφαιρέστε την πόρτα, τοποθετήστε το σε ήσυχη απομονωμένη θέση και βάλτε μέσα ένα παιχνιδάκι της ή μια λιχουδιά που της αρέσει...
Το κλουβί μεταφοράς και το κλουβί εκπαίδευσης πρέπει να αποτελούνται από τρία μέρη. Το πάτωμα, την οροφή και την πόρτα.
Το μέγεθός τους να μπορεί να φιλοξενεί την ενήλικη γάτα σας ακόμα και σε όρθια στάση και να της επιτρέπει να κάνει μία πλήρη περιστροφή.
Ειδικά το κλουβί εκπαίδευσης να χωράει την αμμολεκάνη, την κουβερτούλα της και τα δοχεία φαγητού-νερού. Καλό είναι να ανοίγει και η οροφή του.
Όταν την μεταφέρετε με το κλουβί της, τοποθετείστε μέσα και κάποιο αγαπημένο της παιχνιδάκι.
Πηγαίνετέ την μερικά ολιγόλεπτα ταξίδια, για να συνηθίζει τις αποστάσεις (όχι κατευθείαν στον "αίλουρο"... για ένεση).
Ποτέ μην επιχειρείτε να την βγάλετε με βία μέσα από το κλουβί της. Θα νοιώσει ότι παραβιάζετε το ιερό της άσυλο.
~fro.equipment.gif

Δοχεία Τροφής και νερούΥπάρχει τεράστια ποικιλία δοχείων για τροφή και νερό.
Δεν έχει σημασία αν τα πιατάκια της γάτα σας είναι πλαστικά ή από πορσελάνη, αν έχουν σχέδια ή διάφορα χρώματα.
Σημασία έχει να είναι πάντα καθαρά και το περιεχόμενό τους, δηλαδή η τροφή και το νερό να είναι φρέσκα.
Τοποθετείτε τα δοχεία φαγητού και νερού σε απόσταση μεταξύ τους και μακριά από την αμμολεκάνη της.


ΑμμολεκάνηΗ αμμολεκάνη είναι μια μεγάλη ιστορία και έχουμε αφιερώσει σ' αυτήν ένα ολόκληρο κεφάλαιο που θα το βρείτε στα ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.
Εδώ απλά θα πούμε ότι η αμμολεκάνη είναι ένα από τα πιο σπουδαία εφόδια που πρέπει να προμηθευτείτε αμέσως. Τοποθετείστε την σε μια άνετη και ήσυχη θέση.
Για να είναι ελκυστική πρέπει να είναι πάντα πολύ καθαρή. Αν έχετε μία γάτα χρειάζεστε δύο αμμολεκάνες.
Αν έχετε δύο γάτες χρειάζεστε τρεις αμμολεκάνες... Και πάει λέγοντας.
Για περισσότερες πληροφορίες ανοίξτε τα ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.


fro_efodia.gif
ΟνυχοδρόμιοΆλλο ένα σπουδαίο εφόδιο. Αγοράστε το σύντομα.
Δίνοντάς στη γάτα σας μια καλή διέξοδο για το ξύσιμο των νυχιών της, την βοηθάτε να εκφράσει την "χαρακτική" της κλίση χωρίς να καταστρέψει το καινούργιο σας έπιπλο. Διαλέξτε κάτι που μοιάζει στην ύφανση που προτιμάει και τοποθετείστε το σε οριζόντια ή κάθετη θέση. Απλώνοντας λίγο catnip ή την μυρωδιά της, το ονυχοδρόμιο γίνεται ακόμη πιο ελκυστικό.
Αν συνηθίζει να κάνει στρέτσινγκ πριν ξύσει τα νύχια της, αγοράστε ονυχοδρόμιο με το ανάλογο ύψος. Βάλτε το εκεί που την είδατε να ξύνει και σταθεροποιήστε το για να μην την φοβίζει ότι θα πέσει. Γεμίστε την επαίνους και γλυκόλογα όταν το χρησιμοποιεί για να καταλάβει πως είναι δικό της.


ΠαιχνίδιαΤα παιχνίδια αρέσουν πολύ στις γάτες και ειδικά στα μικρά γατάκια.
Μπορούν να είναι τόσο απλά όσο μια μπάλα από τσαλακωμένο χαρτί ή μια χαρτοσακούλα για εξερεύνηση, ένα χαρτοκιβώτιο ή το ρολό που μένει όταν χρησιμοποιηθεί το χαρτί της τουαλέτας ή της κουζίνας.
Μην χρησιμοποιείτε νήματα από μαλλί, αλουμινόχαρτο, κουμπιά και άλλα παρόμοια αντικείμενα γιατί εγκυμονούν κινδύνους.


Ταυτότητα - ΠεριλαίμιοΗ γάτα πρέπει να έχει ταυτότητα για τρεις βασικούς λόγους.
Αν κάποια στιγμή βγει έξω από το σπίτι και... χαθεί.
Αν τριγυρίζοντας έξω... τραυματιστεί.
Αν την δουν, να ξέρουν ότι δεν είναι αδέσποτη και να την προστατεύσουν μέχρι να σας βρουν.
Η πρώτη σας σκέψη μπορεί να είναι το περιλαίμιο. Θέλει όμως πολύ μεγάλη προσοχή στην επιλογή του.
Το περιλαίμιο που θα αγοράσετε πρέπει να έχει ελαστικότητα ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να απελευθερωθεί εύκολα η γάτα, αν ασκηθεί πίεση επάνω του. Σ' αυτό το περιλαίμιο μπορείτε να περάσετε έναν μικρό κρίκο κλειδιών κι εκεί να προσαρμόσετε την ετικέτα με τα στοιχεία σας.
Όταν βάζετε περιλαίμιο -για πρώτη φορά- σε ένα γατάκι, προσέξτε να είναι λίγο πιο σφιχτό από το κανονικό, αλλά οπωσδήποτε να γλιστρούν από κάτω του 1-2 δάχτυλα. Αν είναι πιο χαλαρό μπορεί παίζοντας να παγιδευτεί η κάτω γνάθος του και να βρεθεί σε δύσκολη θέση ή ακόμη και να βγει τελείως από το κεφάλι του. Από την στιγμή που θα το συνηθίσει και δεν θα προσπαθεί πλέον να το βγάλει μπορείτε να το χαλαρώσετε λιγάκι.
Ελέγχετε συχνά την εφαρμογή του γιατί το γατάκι αναπτύσσεται και υπάρχει φόβος να είναι πολύ σφιχτό στο λαιμό του.
Το πιο σπουδαίο που πρέπει να γράψετε στην ταυτότητά του είναι το όνομά σας και το τηλέφωνό σας. Αν χωράει γράψτε και την διεύθυνση του σπιτιού σας. Το όνομα της γάτας σας είναι το λιγότερο που ενδιαφέρει να είναι γραμμένο.
Μια συμπληρωματική ταυτότητα είναι το τατουάζ στο πτερύγιο του αυτιού αλλά πρέπει να γραφτεί πολύ καλά για να είναι μόνιμο.
Η καλλίτερη λύση είναι το Microchip. Πρέπει όμως αυτός που θα βρει τη γάτα να την παει σε κάποιον κτηνίατρο για να διαβαστεί ο αριθμός της. Αυτό το μέτρο είναι μόνιμο, τελείως ακίνδυνο, και σε κάποιες χώρες της Ευρώπης είναι υποχρεωτικό.
Στον αίλουρο μπορούμε να τοποθετήσουμε ανώδυνα και ταχύτατα Microchip στην γάτα σας και να την εγγράψουμε στην τράπεζα πληροφοριών του πανελλήνιου κτηνιατρικού συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου