Αν τίποτ’ άλλο δεν κερδίσαμε, μάθαμε τουλάχιστον πως αύριο θα συναντηθούμε. Αυτό διδάσκουμε, αυτό κηρύττουμε, μην κάνοντας καθόλου κήρυγμα, γιατί όποιος λέει πως αγαπάει ό,τι αγαπάει, δεν κάνει κήρυγμα, λέει μονάχα εκείνο που δε θα μπορούσε να μην πει. Γιάννης Ρίτσος

Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013

Tα προβλήματα της αστείρωτης γάτας

πηγή

Η αστείρωτη θηλυκή γάτα μπορεί να έχει οίστρο όλο το χρόνο και κάποιους μήνες να δίνει...περισσότερη έμφαση. Έτσι αρχίζει ένα υπόκωφο νιαούρισμα, καλώντας τον αρσενικό γάτο για ζευγάρωμα. Χαμηλώνει τη ράχη της, τρίβεται στα πατώματα και μπορεί όλη μέρα και όλη νύχτα να ''ουρλιάζει'', δίνοντας έτσι το σήμα στα αρσενικά να έρθουν. Ακόμα και μέσα σε διαμέρισμα, η γάτα δεν ξεχωρίζει ότι δεν υπάρχουν γάτοι κοντά. Αρχίζει και νιαουρίζει ανεξαρτήτως ώρας, χώρου και άλλων συνθηκών.

Με την στείρωση, η θηλυκή γάτα ηρεμεί από τις ορμόνες αυτές, δεν νιαουρίζει ασταμάτητα και ζει αρμονικά με την οικογένεια.

Επίσης, η στείρωση προστατεύει αρσενικές και θηλυκές γάτες από καρκίνους και ασθένειες των γεννητικών οργάνων και των μαστών, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισής τους. Παράλληλα, δεν υπάρχει επιπλοκή από τη στείρωση στην υγεία της γάτας, πλην από την αύξηση του βάρους σε όσες γάτες έχουν ήδη προδιάθεση, κάτι που ελέγχεται με ειδικές τροφές διαίτης ή λιγότερη τροφή καθημερινά.

Το μάλωμα και το ξύλο δεν είναι σε καμία περίπτωση σωστές τακτικές, καθώς οι γάτες δεν θα το καταλάβουν και δεν θα σταματήσουν την ανάγκη που νιώθουν από τη φύση τους επειδή εσείς φωνάζετε.

Ρωτήστε τον κτηνίατρο σας για την στείρωση. Η στείρωση μπορεί να γίνει από 6 μηνών και πάνω ενώ για τα θηλυκά καλό θα είναι να περάσει πρώτα ο οίστρος για πρώτη φορά και μετά να στειρωθούν. Οι τιμές για στείρωση αρσενικού γάτου κυμαίνονται από 35 ως 50 ευρώ και για θηλυκιά γάτα από 60 εως 75 ευρώ. Ο μύθος του ''πρέπει να γεννήσει μια φορά πριν στειρωθεί'' δεν βρίσκει βάση, σύμφωνα με τους περισσότερους σωστούς κτηνίατρους που αναφέρουν ότι δεν υπάρχει διαφορά στην υγεία και την ανάπτυξη της γάτας αν γεννήσει πριν στειρωθεί ή αν δεν γεννήσει ποτέ. Η στείρωση είναι απλή, γίνεται πρωϊ και το ζώο έχει συνέλθει μέχρι το απόγευμα που σας καλεί ο κτηνίατρος να το παραλάβετε. Τα ράμματα απορροφώνται μέσα σε 10-15 μέρες και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, πέραν του πρώτου 24ωρου που θέλουν χαδάκια και ελαφρύ φαγητό. Προληπτικά μπορεί να δοθεί αντιβίωση για 5-10 μέρες.

Μην ξεχνάτε ότι με την στείρωση, πραγματοποιείτε μια πράξη αγάπης προς το ζώο σας, καθώς δεν ''βασανίζεται'' από ορμές και ένστικτα ενώ παράλληλα είναι και μια πράξη υπευθυνότητας προς τα αδέσποτα ζώα που ζουν στους δρόμους και ζητούν οικογένειες. Το ζευγάρωμα και η γέννα (από 4 εως 10 γατάκια) της δικής σας γάτας, στερεί τις οικογένειες από αδέσποτα γατάκια.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου