Αν τίποτ’ άλλο δεν κερδίσαμε, μάθαμε τουλάχιστον πως αύριο θα συναντηθούμε. Αυτό διδάσκουμε, αυτό κηρύττουμε, μην κάνοντας καθόλου κήρυγμα, γιατί όποιος λέει πως αγαπάει ό,τι αγαπάει, δεν κάνει κήρυγμα, λέει μονάχα εκείνο που δε θα μπορούσε να μην πει. Γιάννης Ρίτσος

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Δελτίο Τύπου - ΟΣΔΕΛ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 16-1-2013
Email not displaying correctly?
View it in your browser.
ΟΣΔΕΛ

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, ο ΟΣΔΕΛ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αντιπαρατεθεί με κανέναν φορέα από τον χώρο του βιβλίου, ωστόσο αισθάνεται υποχρεωμένος να διευκρινίσει κάποια ζητήματα που τον αφορούν.


Α. 20% των εισπράξεων του ΟΣΔΕΛ σε ΕΚΕΒΙ

1.      Η νομοθετική πρόβλεψη που ορίζει να αποδίδεται το 20% των εισπράξεων τεσσάρων Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης στο ΕΚΕΒΙ αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία και στο Σύνταγμα. Tο ΕΚΕΒΙ δεν το διεκδίκησε από όλους τους Οργανισμούς, παρά μόνον το 2004 από τον ΟΣΔΕΛ κι έκτοτε το θέμα εγκαταλείφθηκε.


Β. ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ

Ο ΟΣΔΕΛ ζήτησε να αναλάβει τη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ διότι:
1)      Τα στοιχεία είναι απαραίτητα για τη διανομή του ΟΣΔΕΛ στους δικαιούχους
2)      Υπήρξαν προβλήματα στη συνεργασία με τη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, κυρίως ως προς την έγκαιρη παράδοση των στοιχείων, αλλά και με υπερβολικές οικονομικές απαιτήσεις εκ μέρους του ΕΚΕΒΙ.
3)      Ο ΟΣΔΕΛ είναι σε θέση να αναλάβει το κόστος λειτουργίας της εξασφαλίζοντας τη συνέχειά της και τη δωρεάν πρόσβαση στα στοιχεία της από όλους τους παράγοντες του χώρου του βιβλίου (συγγραφείς, μεταφραστές, εκδότες, βιβλιοπώλες, κ.λπ.)
4)      Εξασφαλίζεται η τήρηση ανειλημμένων υποχρεώσεων έναντι διεθνών οργανισμών και συμβάσεων (π.χ. ARROW +)

Γ. ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

Το Καταστατικό του ΟΣΔΕΛ έχει συνταχθεί κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης διεθνώς, έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας και το Υπουργείο Πολιτισμού κι έχει ψηφιστεί τόσο στην αρχική του μορφή όσο και στις μετέπειτα τροποποιήσεις του από τις Γενικές Συνελεύσεις, που είναι και το ανώτατο όργανο του ΟΣΔΕΛ και στις οποίες συμμετέχουν δημιουργοί και εκδότες .



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου