Αν τίποτ’ άλλο δεν κερδίσαμε, μάθαμε τουλάχιστον πως αύριο θα συναντηθούμε. Αυτό διδάσκουμε, αυτό κηρύττουμε, μην κάνοντας καθόλου κήρυγμα, γιατί όποιος λέει πως αγαπάει ό,τι αγαπάει, δεν κάνει κήρυγμα, λέει μονάχα εκείνο που δε θα μπορούσε να μην πει. Γιάννης Ρίτσος

Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2013

Παιδική Θεατρική παράσταση "Ο Κεραμιδοτρέχαλος"  • Με ένα εαίσθητο και ευασθητοποιημένο οικολογικό έργο ηγια παιδιά, κι όσους αισθάνονται παιδιά, επέλεξε η ΑΜΚΕ Διοτίμα & Μούσες να κλείσει τη φετινή θεατρική της παραγωγή.
    «Ο Κεραμιδοτρέχαλος» αποτελεί την ελεύθερη διασκευή που έκανε η Άλκη Ζέη για το σανίδι από το μυθιστόρημα της Άστριντ Λίντγκρεν «Ο Κάρλσον και ο Μπόμπιρας στη στέγη». Επί σκηνής λοιπόν, θα συναντήσουμε ένα μικρό αγοράκι, τον Μπόμπιρα ο οποίος παραπονιέται επειδή βαριέται καθώς μένει πολλές ώρες μόνος του επειδή η οικογένειά του δεν έχει τον απαιτούμενο χρόνο να ασχοληθεί μαζί του, έτσι κι αυτός παίζει με έναν φανταστικό σκύλο.
    Μια μέρα όμως θα εμφανιστεί μπροστά του, μπαίνοντας απ’το παράθυρο, ένα παράξενο πλάσμα: ο Κεραμιδοτρέχαλος που ζει στις στέγες των σπιτιών παρέα με τις κεραίες της τηλεόρασης, τις γάτες και τ’ αστέρια. Μόνον που ο Κεραμιδοτρέχαλος (ή Στίκης, όπως είναι η πρώτη λέξη από ένα αλλόκοτο και μακρουλό όνομα που διαθέτει) παραμένει αθέατος για όλους τους υπολοίπους και αυτό δημιουργεί κωμικές καταστάσεις. Ο Μπόμπιρας θα ταξιδέψει μαζί του πάνω στο θαυμαστό κόσμο των κεραμιδιών και θα δει με άλλο μάτι, από ψηλά, τη γειτονιά όπου ζει, το σχολείο του, ακόμη-ακόμη την ίδια του την ζωή. Όμως όπως ήρθε, έτσι ξαφνικά ο Κεραμιδοτρέχαλος θα εξαφανιστεί, αλλά με τον τρόπο του θα βοηθήσει τον Μπόμπιρα και την παρέα του να βρουν το απαιτούμενο θάρρος για να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή μαχόμενοι απέναντι στις μπουλντόζες και τους πολιτικούς, τους εργολάβους και τους ξυλοκόπους που θα βαλθούν να καταστρέψουν το μοναδικό παρκάκι που έχουν.
    Ο «Κεραμιδοτρέχαλος» πρωτο-ανέβηκε το 1982 αλλά και ξανά το 1992 από τη Λήδα Πρωτοψάλτη στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Στοά.
    Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Ευάγγελος Κάβουρας, εμψυχωτής των ΔραΠαίκτων Βόλου. Παίζουν: Δήμητρα Παππά, Λεωνίδας Αχλαδιώτης, Έλενα Μαρκοζάνη, Χρήστος Οικονόμου, Ευάγγελος Κάβουρας και η Ευδοκία Αχλαδιώτη. Πρωτότυπη μουσική για την παράσταση έγραψε ο Ανδρέας Γκούβας. Φωτογράφηση: Δήμητρα Αχλαδιώτη. Σκηνικά-Κουστούμια: Ευάγγελος Κάβουρας.
 
 
Ο ΔραΠαίκτες Βόλου κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Litsa Kalivioti.

Αυτό πάει να πει παιδική παράσταση! Όταν τα παιδάκια όλα θέλουν στο τέλος ν' ανέβουν στη σκηνή να συμμετέχουν πλάι στο πλευρό των ηρώων της ιστορίας που μόλις παρακολούθησαν! Ευχαριστούμε την Άλκη Ζέη για το κείμενο! Τη Μαρία Αρφέ για την πρόσκληση να του δώσουμε σάρκα και οστά! Τους καλούς φίλους για τη φωτογραφική αποθήκευση των αναμνήσεων αυτών. Και πάνω απ' όλα όλους εσάς και κυρίως τ' αγγελούδια σας για την όμορφη παρουσία. Και μην ξεχνάτε, σήμερα 5/1 ώρα 7μμ παίζουμε για τα παιδιά του Ορφανοτροφείου Βόλου, στο αμφιθέατρό του. Μια παράσταση προσανατολισμένη στους στόχους που έχουμε θέσει ως ΔραΠαίκτες για το κοινωνικό θέατρο που συμπαρίσταται στον άνθρωπο.
 
******
Η Κατερίνα Δεστάπα κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Litsa Kalivioti.
Άλλο "ΕΥΓΕ" που "έτρεξε" απόψε, αφορούσε τους Δραπαίκτες!
ΑΞΙΑ, όλη η ομάδα, ΠΑΝΑΞΙΑ και η Μαρία Αρφέ, για τις δραστηριότητές της! Τι να πω; Με "πήγανε" και με "φέρανε" σε τόσες αναμνήσεις... (γενικές), απόψε!
"ΕΥΓΕ", παιδιά! ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΟ το σημείο συνάντησης!
Πάντα επιτυχίες, κι ας μην έμεινα να σας σφίξω το χέρι!
(Εύκολο τό' χεις; Από χθες, στρίβω μόνο δεξιά, λόγω ψύξης, μα ήρθα! Ε, ΕυΆγγελε;)


Τα παραπάνω λόγια είναι περιττά. Το θέμα Ορφανοτροφείο είναι μεγάλο κεφάλαιο, για άλλη στιγμή.

"Θερμά Συγχαρητήρια" και πάλι στους συντελεστές της βραδιάς, κι ένα "Εύγε" για το Ιερό λειτούργημα του Ορφανοτροφείου, που πάντα ήξερα, μα δεν είχα δει τις πολλές θετικές εξελίξεις του!

Είχα πολλά πολλά χρόνια να "σταματήσω" εκεί και ήταν νύχτα, χθες!
Έτσι κι αλλιώς, οι αναμνήσεις με είχαν θολώσει και δεν θα "έβλεπα"!
Θα πάω μια μέρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου