Αν τίποτ’ άλλο δεν κερδίσαμε, μάθαμε τουλάχιστον πως αύριο θα συναντηθούμε. Αυτό διδάσκουμε, αυτό κηρύττουμε, μην κάνοντας καθόλου κήρυγμα, γιατί όποιος λέει πως αγαπάει ό,τι αγαπάει, δεν κάνει κήρυγμα, λέει μονάχα εκείνο που δε θα μπορούσε να μην πει. Γιάννης Ρίτσος

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Νοέμβρης 2019 και το Σχολείο του Ρήγα Φεραίου στην Ζαγορά, "εγκυμονεί" κατάρρευση και οι ειδικοί "Γιατροί", αργούν πολύ. ΓΙΑΤΙ;

Νοέμβρης 2019 και το Σχολείο του Ρήγα Φεραίου στην Ζαγορά, "εγκυμονεί" κατάρρευση και οι ειδικοί  "Γιατροί", αργούν πολύ. ΓΙΑΤΙ;



Τα ΕΚΤΑΚΤΑ, δεν τα κατέχουν;
Η γραφειοκρατία είναι χρονοβόρα και το ξέρουμε.
Γιατί δεν βάζουν σιδερένια εξωτερικά υποστυλώματα, έως ότου... (ΑΝ και ποτέ) νοιάζονται, όντως, γι' αυτό;
...Καναδυο δυνατές βροχούλες ακόμα, κι ύστερα;
Ποιος θ' αναλάβει την ευθύνη, απέναντι στην Ιστορία;
Ποιον θα φτύνουν, τόσο οι Ζαγοριανοί, όσο και οι τουρίστες;
Τουρισμό έχει και η Μύκονος, μα Σχολειό που πήγαινε ο Ρήγας, μόνο εμείς!
Ως πότε θα είμαστε ΑΝΑΞΙΟΙ της Ιστορίας μας;
Ως πότε;
Όλο το χωριό, έπρεπε να είχε βγει, ΗΔΗ, στους δρόμους!
ΚΡΙΜΑ ΜΑΣ!




























Νοέμβρη μήνα, και μου είχε κρυμμένα, δωροκρατημένα και κυκλάμινα!
ΚΡΑΤΑ ΡΗΓΑ, ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ! ΜΠΟΡΕΙΣ!

***

Αποκατάσταση του σχολείου του Ρήγα

τελευταία ενημέρωση: 2018-02-11, 15:20:43
Στόχος του Δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου η ανάδειξη του ιστορικού μνημείου του 18ου αιώνα
Εργο προτεραιότητας αποτελεί για τον Δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου η αποκατάσταση του Ελληνομουσείου της Ζαγοράς, το οποίο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες στη διάρκεια του χρόνου και αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή.
Η αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου, που ανάγεται στα 1720 και θεωρείται το παλαιότερο σχολείο στην περιοχή του Πηλίου, όπου μαθήτευσε, σημειωτέον, ο κορυφαίος του Ελληνικού διαφωτισμού, Ρήγας Φεραίος, προωθείται ως έργο προτεραιότητας από τον Δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου.
Στο μεταξύ, εκδηλώνεται ενδιαφέρον για χρηματοδότηση του έργου αποκατάστασης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αφού ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη και εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός στον δήμαρχο Ρήγα Φεραίου, Παναγιώτη Κουτσάφτη, στη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης.
Στο μεταξύ, η μελέτη αποκατάστασης του πολύ σημαντικού μνημείου οδεύει προς ολοκλήρωση, προκειμένου να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Η φθορά του χρόνου είναι εμφανής στο κτίριο και γι’ αυτό τον λόγο καταβάλλονται προσπάθειες, προκειμένου να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η διαδικασία αποκατάστασης, δεδομένου ότι «για μας είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας», όπως αναφέρει ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου.
Το κτίριο, που είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, χρήζει επισκευής και αποκατάστασης, και οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν υπό την επίβλεψη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Θεσσαλίας.
Προς το παρόν χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος το ισόγειο του κτιρίου, όπου φιλοξενούνται έκθεση με αντίγραφα σημαντικών χειρογράφων και βιβλία που
αφορούν την ιστορία της Ζαγοράς, ενώ στη διάρκεια της φετινής χρονιάς πραγματοποιήθηκαν τρεις εκθέσεις, που συγκέντρωσαν πλήθος επισκεπτών.
«Στόχος είναι κατ’ αρχήν να συντηρηθεί το κτίριο και να αποτελέσει κέντρο, στο οποίο θα αναπτυχθούν μια σειρά από δραστηριότητες που αφορούν την ανάδειξη της ιστορικότητας του χώρου, της προσωπικότητας του Ρήγα και των μετέπειτα διαφωτιστών που διαδραμάτισαν πολύ σημαντικό ρόλο στην ιστορία, όχι μόνο της περιοχής μας αλλά και της Ελλάδας ολόκληρης» υπογραμμίζει ο ίδιος.
Υπενθυμίζεται ότι το σχολείο του Ρήγα, όπως είναι σήμερα γνωστό, συνέβαλε στην πνευματική ανάπτυξη όχι μόνο της Ζαγοράς αλλά και ολόκληρης της περιοχής του Ανατολικού Πηλίου, ως ένας εκπαιδευτικός φορέας παροχής υψηλής εκπαίδευσης στον οποίο μαθήτευσαν εκτός από τον Ρήγα και άλλες σπουδαίες προσωπικότητες όπως οι λόγιοι Ανθιμος Γαζής και Γρηγόριος Κωνσταντάς.
Η ανέγερση του σχολείου τοποθετείται στις αρχές του 1700, ενώ μετά το 1777 γνώρισε στιγμές μεγάλης δόξας. Σ’ αυτό συνέβαλε και ο εκ Ζαγοράς καταγόμενος Πατριάρχης Καλλίνικος ο Γ’ που βρίσκεται μετά από χρόνια ξανά στην πατρίδα του και μεριμνά για την ανάπτυξή της. Με την αρωγή και χρηματοδότηση και του ξενιτεμένου στο Άμστερνταμ εμπόρου Ιωάννη Πρίγκου καθώς και άλλων Ζαγοριανών ανασυγκρότησε τη σχολή και τη μετέτρεψε σε σχολείο ανώτερης βαθμίδας, δίνοντάς της την ονομασία «Ελληνομουσείο».

 ΠΗΓΗ


***

1 σχόλιο:

  1. Στόχος ΗΤΑΝ και είναι, φαντάζομαι.
    Οι πέτρες όμως, δε σε ρωτούν για το πόσο αντέχουν.
    Αφού δεν τις σεβάστηκες όταν έπρεπε, θα τις δεις σωρό και θα κλαις...
    Εσύ, εγώ, όποιος.
    Και θα νιώθεις τύψεις, υπεύθυνος και υπόλογος.
    Και θα είσαι! άσχετα, αν δεν τιμωρηθείς.

    Με λαχτάρα πήγα και τη νύχτα, ν' ανάψω το καντήλι του Άι - Γιάννη, τουλάχιστον, να φέγγει!
    Είδα το παράθυρο ανοιχτό (του Ρήγα) και αναθάρρησα...
    Που να ήξερα τι θα έβλεπα την μέρα!
    Ποιο πολύ απ' τους νεκρούς μου, έκλαψε η ψυχή μου, για τον τοίχο του Σχολειού του Ρήγα!
    Τον Αύγουστο, δεν ήταν έτσι!

    Σε συζήτηση που είχα με άνθρωπο που εκτιμώ, μου είχε πει:
    "Ποιο Σχολειό του Ρήγα; Ξέχνα το αυτό!"
    Δεν ήξερα πως να το μεταφράσω, τότε.
    Τώρα, κατάλαβα.
    Είναι για κάποιους, τελειωμένη Ιστορία.
    Για μένα όμως, ΟΧΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή