Αν τίποτ’ άλλο δεν κερδίσαμε, μάθαμε τουλάχιστον πως αύριο θα συναντηθούμε. Αυτό διδάσκουμε, αυτό κηρύττουμε, μην κάνοντας καθόλου κήρυγμα, γιατί όποιος λέει πως αγαπάει ό,τι αγαπάει, δεν κάνει κήρυγμα, λέει μονάχα εκείνο που δε θα μπορούσε να μην πει. Γιάννης Ρίτσος

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Mαρία Σαμαρά: Η πρόσφατη κακοκαιρία έχει αφήσει ανοιχτές «πληγές» σε Πουρί και Ζαγορά

***

Mαρία Σαμαρά: Η πρόσφατη κακοκαιρία έχει αφήσει ανοιχτές «πληγές» σε Πουρί και Ζαγορά




Τη δική της πρόταση για την εφαρμογή σχεδίου αντιπλημμυρικής θωράκισης του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου θα καταθέσει η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κίνηση Ενότητας». Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει τα προβλήματα που καταγράφηκαν σε Πουρί και Ζαγορά από την κακοκαιρία και σημειώνει ότι Δήμος και φορείς πρέπει να ενεργήσουν άμεσα για να δοθούν λύσεις στους παραγωγούς που ζητούν τη συνδρομή του ΕΛΓΑ για να λάβουν αποζημίωση.
Η ανακοίνωση της κ. Σαμαρά:
«Δέκα μέρες μετά την έντονη βροχόπτωση που προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο Πουρί αλλά και στο οδικό δίκτυο της Ζαγοράς, αυτό που επείγει είναι η εντατικοποίηση των εργασιών αποκατάστασης αλλά και η ενημέρωση των αρμόδιων φορέων για την πραγματοποίηση παρεμβάσεων που θα έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Η δημοτική παράταξη «Κίνηση Ενότητας» βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κοντά στους κατοίκους με επιτόπια παρουσία, συζητήσεις με το τοπικό συμβούλιο και τους κατοίκους και καταγραφή των προβλημάτων.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο Πουρί, το πιο ακριανό χωριό της Μαγνησίας προς την πλευρά του Ανατολικού Πηλίου, όπου οι κάτοικοι με σθένος και αποφασιστικότητα το κρατούν ζωντανό , δραστηριοποιούμενοι στην περιοχή τους.
Από την ενημέρωση που είχαμε από τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου κ. Γιάννη Δελεντζέ ο οποίος από την πρώτη στιγμή έδωσε αγώνα για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, τα ζητήματα εντοπίζονται στην ομαλοποίηση της οδικής σύνδεσης του Πουρίου με την παραλία του Οβριού, όπου ένα κομμάτι του οδοστρώματος «έφυγε» και έπρεπε να γίνουν συνεχείς εργασίες, ώστε να αποκατασταθεί, έστω και με δυσκολία, η οδική σύνδεση. Η ζημιά που προκλήθηκε στο οδικό δίκτυο προς την παραλία του Οβριού είναι μεγάλη και για να μην εγκλωβιστούν σε νέα κακοκαιρία οι κάτοικοι της περιοχής, επιβάλλεται να συνεχιστούν με συστηματικότητα οι εργασίες.
Επίσης πρόβλημα αντιμετωπίζουν στα θεμέλια τους ορισμένα σπίτια, ενώ φθορές προκλήθηκαν και από τις φερτές ύλες που κατέβηκαν με ορμή τα νερά στις αυλές των σπιτιών και στους εσωτερικούς δρόμους του χωριού.
Οι παραγωγοί είναι ανάστατοι, γιατί τα περιβόλια τους έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και ζητούν την συνδρομή του ΕΛΓΑ για να μπορέσουν να λάβουν κάποια αποζημίωση.
Το Πουρί τέτοιες ζημιές από την κακοκαιρία είχε να αντιμετωπίσει πολλά χρόνια και γι’ αυτό είναι υποχρέωση του Δήμου και των άλλων φορέων να ενεργήσουν άμεσα, ώστε να δοθούν λύσεις. Εμείς ως «Κίνηση Ενότητας» και μείζονα αντιπολίτευση έχουμε καταγράψει τα προβλήματα και θα τα καταθέσουμε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες λύσεις. Γιατί σε αυτή την δύσκολη στιγμή το Πουρί δεν πρέπει να μείνει αβοήθητο.
Επίσης σημαντικά προβλήματα έχουν καταγραφεί και στο οδικό δίκτυο από την Ζαγορά και προς την παραλία της Παρίσσαινας, του Χορευτού και της Ανάληψης, όπου διαμένουν πολλές οικογένειες και οι κάτοικοι ζουν με την αγωνία νέων κατολισθήσεων που θα φέρουν ακόμη πιο δύσκολες καταστάσεις.
Ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου παρά την πικρή εμπειρία που είχε με τις πλημμύρες του Φεβρουαρίου του 2018 και τις μεγάλες ζημιές σε όλα τα επίπεδα, φάνηκε ξανά ανέτοιμος να αντιμετωπίσει μια πιο ήπια κακοκαιρία που όμως προκάλεσε σημαντικές ζημιές.
Και αυτό έγινε, γιατί στο μεσοδιάστημα δεν λήφθηκε καμία πρόνοια για την εκπόνηση και εφαρμογή ενός σχεδίου αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής.
Η «Κίνηση Ενότητας» αναλαμβάνει πρωτοβουλία και σε αυτό το επίπεδο καταθέτοντας πολύ σύντομα τη δική της πρόταση».

***
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου