Αν τίποτ’ άλλο δεν κερδίσαμε, μάθαμε τουλάχιστον πως αύριο θα συναντηθούμε. Αυτό διδάσκουμε, αυτό κηρύττουμε, μην κάνοντας καθόλου κήρυγμα, γιατί όποιος λέει πως αγαπάει ό,τι αγαπάει, δεν κάνει κήρυγμα, λέει μονάχα εκείνο που δε θα μπορούσε να μην πει. Γιάννης Ρίτσος

Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013

Από Φεις - Θέατρο

Η Κατερίνα Δεστάπα κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστηΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ.
Καλή επιτυχία!
ΓΙΑ ΔΥΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Τετάρτη 19 και Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013 στις 21:15

«Εκκλησιάζουσες»

του Αριστοφάνη

από την πειραματική σκηνή, «Πενίας Τέχνες»

Μια ανατροπή, μια αναίμακτη επανάσταση. Στο έργο του Αριστοφάνη, «Εκκλησιάζουσες», οι γυναίκες παίρνουν στα χέρια τους την εξουσία με ένα μελετημένο σχέδιο. Με αρχηγό τη δαιμόνια Πραξαγόρα, μεταμφιέζονται σε άντρες και πηγαίνουν στην Εκκλησία του Δήμου για να ψηφίσουν. Ένα έξυπνο κόλπο, που τους δίνει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η διασκευή της Νίκης Τριανταφυλλίδη τοποθετεί τις «Εκκλησιάζουσες», στο παρόν, τη σύγχρονη εποχή του μνημονίου και της τρόικας, σεβόμενη ωστόσο το διαχρονικό ούτως ή άλλως πνεύμα του έργου του Αριστοφάνη. Η Πραξαγόρα και οι γυναίκες της Αθήνας, συμβολίζουν το νέο αίμα στην πολιτική σκηνή, τους πολιτικούς, που είναι αμόλυντοι από την αρρώστια της εξουσίας και έρχονται αποφασισμένοι να πάρουν την τύχη της πατρίδας στα χέρια τους, ανατρέποντας το βαθιά διεφθαρμένο πολιτικό καθεστώς των προηγούμενων γενιών. Και το πολίτευμα που θεσπίζουν είναι ένα δίκαιο πολίτευμα. Ίσα δικαιώματα για όλους, όλοι ίσοι απέναντι στους νόμους, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, εθνικότητας, ένα κοινό σύστημα διαβίωσης, ένα κοινό δημόσιο ταμείο, δίκαιος καταμερισμός του πλούτου, κατάργηση της ατομικής περιουσίας και πάνω από όλα πρόσβαση, όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, σε όλα τα αγαθά που είναι απαραίτητα για μία ανθρώπινη και αξιοπρεπή ζωή, τροφή, στέγη, εργασία, εκπαίδευση. Μία πολιτική σάτιρα που στηλιτεύει με κωμικό και ταυτόχρονα καυστικό τρόπο τα κακώς κείμενα στην πολιτική σκηνή της Ελλάδος και περνά μηνύματα αφύπνισης και εγρήγορσης όλων μπροστά στους κινδύνους πού έρχονται από παντού. Μία αλλαγή που για να πετύχει πρέπει να αποφύγει τις «κακοτοπιές», για να μπορέσει να είναι κατ’ ουσίαν και όχι μόνο κατ’ όνομα δίκαιη.

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Νίκης Τριανταφυλλίδη (1942-2013), η οποία μπορεί να ταξίδεψε στη γειτονιά των αγγέλων πρόσφατα, αλλά είναι σίγουρο πως θα συνεχίσει να κατοικεί για πάντα, στις καρδιές όλων όσων την αγάπησαν.

Μετάφραση – Διασκευή: Νίκη Τριανταφυλλίδη
Σκηνοθεσία – Κινησιολογία: Ζωή Μασούρα

Βοηθός Σκηνοθέτη: Kamel Abdi
Μουσική Επιμέλεια: Νίκη Τριανταφυλλίδη
Τεχνικός Ήχου – Φωτισμού: Kamel Abdi
Κοστούμια: Πενίας Τέχνες - Σωτηρία Θωμοπούλου
Σχεδιασμός αφίσας: Εmmanouil (ESB)
Φωτογραφίες: Γιώργος Βούρος

Ερμηνεύουν:
Μαρία Λάζαρη
Βασίλης Σαμαριτάκης
Ζωή Μασούρα
Νίκος Χρηστίδης
Θανάσης Παπαστάθης

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ: Ευχαριστούμε την κυρία Άννα Φόνσου για τη θερμή υποστήριξή της και για την παραχώρηση χώρου στο «Σπίτι του Ηθοποιού», για τις πρόβες της ομάδας μας. Ευχαριστούμε επίσης τους Emmanouil (ESB), Μέλπω Ζαρόκωστα, Γιώργο Χατζηδάκη, Ανδριάννα Ρωμανού, Γιώργο Βούρο, Παναγιώτη Λίλλη, Σωτηρία Θωμοπούλου, Χριστίνα Μινάσσα, για τη βοήθειά τους.

Οι παραστάσεις θα γίνονται στο:
Cabaret Voltaire
Μαραθώνος 30, Μεταξουργείο
Τηλ.: 2105227046

Για δύο παραστάσεις
Τετάρτη 19 και Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013 στις 21:15

Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων επικοινωνήστε στα τηλέφωνα: 2105227046, 6993723117.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου