Σύμφωνα με ανασκόπηση 12 ερευνών
Τα συμπληρώματα σεληνίου δεν προλαμβάνουν τα καρδιακά νοσήματα
Νέα μελέτη δείχνει πως τα συμπληρώματα σεληνίου δεν προσφέρουν καμία «ασπίδα» απέναντι στα καρδιακά νοσήματα.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με ανασκόπηση 12 ερευνών, στις οποίες περιλαμβάνονταν συνολικά σχεδόν 20.000 άτομα, δε διαπιστώθηκε κάποια διαφορά στον αριθμό των εγκεφαλικών επεισοδίων και των εμφραγμάτων, των καρδιακών θανάτων και των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία μεταξύ των συμμετεχόντων που είχαν πάρει σελήνιο ή όχι.
Ωστόσο το σελήνιο είναι ευεργετικό για τον οργανισμό καθώς είναι είδος αντιοξειδωτικού. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα συμπληρώματα σεληνίου μπορεί να είναι επιβοηθητικά στην πρόληψη διαφόρων χρόνιων παθήσεων, περιλαμβανομένης της καρδιαγγειακής νόσου και του καρκίνου, αλλά διευκρινίζουν πως η πλειοψηφία των ανθρώπων των δυτικών χωρών λαμβάνει επαρκείς ποσότητες σεληνίου από τη διατροφή και έτσι απολαμβάνει καλές αντιοξειδωτικές επιδράσεις από τις σεληνοπρωτεΐνες.
Το σελήνιο περιέχεται στο κρέας, το ψωμί και ορισμένους ξηρούς καρπούς, επίσης τα φυτικά τρόφιμα περιέχουν σελήνιο, σε αναλογίες που εξαρτώνται από το πόσο σελήνιο εμπεριέχει το χώμα στο οποίο αναπτύσσονται. Ένας μέσος άνθρωπος προσλαμβάνει 55 μικρογραμμάρια σεληνίου την ημέρα.
Στην παρούσα ανασκόπηση, η πλειοψηφία των στοιχείων αφορά άνδρες από τις ΗΠΑ, ενώ συμπεριλήφθηκαν και έρευνες από την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Κίνα. Οι συμμετέχοντες με τυχαία επιλογή είχαν πάρει καθημερινά συμπλήρωμα σεληνίου, από 100 έως και 800 μικρογραμμάρια, ανάλογα την έρευνα. Οι μελέτες είχαν αρχικά σχεδιαστεί να μελετήσουν κατά πόσο το σελήνιο επηρεάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου και άλλων παθήσεων, αλλά συμπεριέλαβαν στοιχεία και για το αν οι συμμετέχοντες τελικά εκδήλωσαν καρδιακή νόσο.
Για κάθε δείκτη μέτρησης της υγείας της καρδιάς, καθώς επίσης και για τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση του αίματος, δεν καταγράφηκε κάποια επίδραση των συμπληρωμάτων σεληνίου, ωστόσο, οι μελέτες διαπίστωσαν έναν υψηλότερο κίνδυνο τριχόπτωσης και δερματικών παθήσεων, μεταξύ των ατόμων που είχαν πάρει συμπλήρωμα σεληνίου.
Η ανασκόπηση δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Cochrane Library.
πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου