Αν τίποτ’ άλλο δεν κερδίσαμε, μάθαμε τουλάχιστον πως αύριο θα συναντηθούμε. Αυτό διδάσκουμε, αυτό κηρύττουμε, μην κάνοντας καθόλου κήρυγμα, γιατί όποιος λέει πως αγαπάει ό,τι αγαπάει, δεν κάνει κήρυγμα, λέει μονάχα εκείνο που δε θα μπορούσε να μην πει. Γιάννης Ρίτσος

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Σταμάτης Σπανουδάκης - Μουσική - Ειδήσεις - Γιορτές για το 1821 - Ελλάδα

***


***
Ο χρήστης Stamatis Spanoudakis Σταμάτης Σπανουδάκης (OFFICIAL) είναι με την ευδοξια κοτακη.
Δεν θα έγραφα αυτά τα λίγα λόγια, αν δεν έβλεπα και άκουγα τι, αλλά κυρίως ποιοί μας ετοιμάζουν τις γιορτές, για το 1821. Πόσο απροκάλυπτα πιά, δυστυχώς όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις μας και τα υπάκουα παρακλάδια και παπαγαλάκια τους, με το πρόσχημα της εορτής των 200 χρόνων, προσπαθούν και εκ’ δεξιών πια τώρα, να πληγώσουν και να γκρεμίσουν, όλα όσα είμαστε, πιστεύουμε και αγαπάμε. Καλύτερα να ανέθεταν τις γιορτές τους, στο Τουρκικό υπουργείο πολιτισμού, αν βέβαια υπάρχει κάτι τέτοιο.
Οι Τούρκοι τουλάχιστον, θα σεβόντουσαν νομίζω αυτήν την ηρωική χούφτα ανθρώπων, που γονάτισε «για του Χριστού την πίστη την αγία», την «παντοδύναμη» αυτοκρατορία τους.
Κρίμα Νέα δημοκρατία, κρίμα κύριε πρωθυπουργέ, κρίμα πρόεδρε της παρ’ ολίγον δημοκρατίας, κρίμα και λοιπές πολιτικές, αδύναμες δυνάμεις.
Μα που πήγαν οι Έλληνες; Πάντως όχι στην βουλή.
Αυτά τα λίγα περί των εορτών και των ανθρώπων που θα μας «διδάξουν» την «πραγματική» ιστορία μας.
Πως βρε παιδιά μου, θα καταφέρετε να βγάλετε από το αίμα μας, την Ελλάδα πού κυλάει; τούς ήρωες, τους αγωνιστές, τους Αγίους, και τελικά τον ίδιο τον Χριστό; Το Α και το Ω; Ποιοί είστε; ποιόν αντιπροσωπεύετε;
Αυτά γι’ αυτούς λοιπόν, που ένα γλυκό γαλανόλευκο αεράκι θα στείλει κάποια στιγμή, στο έρημο και μοναχικό σπίτι τους, να αναλογίζονται τα «περασμένα μεγαλεία» τους και ελπίζω, το τί «προσέφεραν» στην πατρίδα τους.
Στα δικά μας τώρα. Εγώ όπως ξέρετε γράφω για το 1821. Σάς έπαιξα και ένα απόσπασμα τον Οκτώβριο στο Ηρώδειο. Γράφω και για να απαντήσω σε όλους αυτούς και πολλούς άλλους, με το μόνο όπλο που διαθέτω. Την μουσική. Κυρίως όμως, για να τιμήσω πραγματικά το 1821. Όπως κάνω χρόνια τώρα για τον Αλέξανδρο, τον Ιωάννη, τον Κων/νο Παλαιολόγο, τον Πλαστήρα, την Πόλη, την Σμύρνη, την Ηλιοποτισμένη, και βέβαια την Δέσποινα και τον Χριστό.
Και με την ματαιοδοξία του καλλιτέχνη, αλλά και την σιγουρία του μουσικού μου παρελθόντος, ελπίζω ότι όταν η σκόνη κατακαθήσει και έκαστος κατεργάρης επιστρέψει στον πάγκο του, αυτή η μουσική θα μείνει στα αυτιά και τις ψυχές σας. Και των παιδιών σας.
Σαν προσευχή, σαν γαλάζια κυματιστή ανεπαίσθητη αύρα, ελληνικού δειλινού.
Πάντα Θεού θέλοντος.


***

7 σχόλια:

  1. Κι εγώ αναρωτιέμαι, αφού φυσικά, του βγάζω του καπέλο και υποκλίνομαι στον Καλλιτέχνη Σταμάτη Σπανουδάκη!
    Μα που πήγαν οι άλλες διάσημες, ακόμα και άσημες φωνές;
    Όχι μόνο του Καλλιτεχνικού, μα όλων των "χώρων"!
    Απ' τον τελευταίο παπά του κάθε χωριού, μέχρι και τον κάθε παραδοσιακό δάσκαλο, συγγραφέα, ποιητή, δημοσιογράφο και βάλε.
    Έπαθαν αλαλία;
    Πού είναι τα πρότυπα;
    Έτσι θα παραδοθούμε;
    Μουγκοί;
    Κρίμα μας!
    Όντως, δεν μας αξίζει η Λευτεριά.
    Ανάξιοι των περιστάσεων, μόνο του "φαίνεσθε", άξιοι της μοίρας μας και καταστροφείς του μέλλοντος, των ίδιων των παιδιών μας.
    Ντρέπομαι για μένα και για πολλούς άλλους, που πολλά περίμενα.
    Κρίμα μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. .... Μα που πήγαν οι Έλληνες; Πάντως όχι στην βουλή.
    Αυτά τα λίγα περί των εορτών και των ανθρώπων που θα μας «διδάξουν» την «πραγματική» ιστορία μας.
    Πως βρε παιδιά μου, θα καταφέρετε να βγάλετε από το αίμα μας, την Ελλάδα πού κυλάει; τούς ήρωες, τους αγωνιστές, τους Αγίους, και τελικά τον ίδιο τον Χριστό; Το Α και το Ω; Ποιοί είστε; ποιόν αντιπροσωπεύετε; (απόσπασμα)
    Σταμάτης Σπανουδάκης

    Εξοργίστηκα, διαβάζοντας τις αλήθειες!
    ... κι έχω πολλά μαζέψει μέσα μου κυρίως από την "προσπάθεια" να "ψηφίζουν οι "αλλοδαποί Έλληνες..."
    Πρέπει, λέει, να έχουν 30 -άντε, μετά τα ύψωσαν σε 35 χρόνια μακρυά από την Πατρίδα -μέ δύο χρόνια παραμονής κι ενημέρωσης γύρω από τα... "τεκταινόμενα" της... (δηλαδή να αφήσουμε το εδώ σπίτι μας, την οικογένειά μας, τις εργασίες μας, κ.λ.π. για να ζήσουμε από κοντά και να ...εμβαθύνουμε π.χ. τα χάλια των Εξαρχείων, τις καταλύψεις των Πανεπιστημίων, την άρνηση για "δικαοματικό άσυλο" (!!!) των εξτρεμιστών-βαλτών ταραχοποιών,και.ά. , τους σκουπιδότοπους της Αθήνας, κ.ά., τα ξηλωμένα μάρμαρα, τις "ενημερωτικές" αφίσες... τα γεροντάκια που συντηρούν τα εγγόνια... την κρυφή μα και την εμφανή σωματεμπορία των κουκουλωμένων αντζέντηδων, τις βραβεύσεις των ημιμαθών..., την αδιαφορία για τον πραγματικό πόνο, τον διασυρμό της Πατρίδας για "βολέματα, για ανήκουστες άδειες σε εγκληματίες -λόγω Καλής Συμπεριφοράς τους (για να πάνε να οργανώσουν περισσότερες οργανώσεις, κρυφές γιάφκες κ.α. τρομερά...) Τις σφαγές στους αυτοκινητόδρομους, τον φόβο, την ψευτο-μαγκιά των εξυπνάκηδων, την επιδεικτική ευμάρεια και διανοητική ανωτερότητα των εντός της Πατρίδας προς εμάς -τους αναγκαστικά εκτός-, για να επιβιώσουμε, για να βοηθήσουμε εκείνους που κλαίγοντας, αφήσαμε πίσω, με την παράκληση να τους βοηθήσουμε... τα ίδια τα αδέλφια μας που μας θεωρούν ξένους που λερώνουν την αυλή του σπιτιού τους(!!!) ΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ να μάθουμε, για να μας δοθεί το αναφαίρετο ΔΙΚΑΙΩΜΑ του ΨΗΦΟΥ!!! Κι εμείς, που έχουμε 35 χρόνια και μία... ημέρα, ή 45 ή 50 χρόνια!!! Που μάθαμε τα παιδιά μας Ελληνικά, που τα γαλουχήσαμε με τραγούδια, ύμνους, αξίες Ελληνικές, που τα ντύσαμε με ελληνικές ενδυμασίες στις καθιερωμένες παρελάσεις των σημαντικότερων ιστορικών γεγονότων της Πατρίδας...
    ΠΩΣ ΜΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΕ εφαρμόζοντας "νόμους και... προφήτες" της αρεσκείας σας!
    Τι μα μάθουμε που δεν το ξέρουμε και το συναντούμε συνέχεια μπροστά μας;
    Γιορτές!!! ΤΙ ΓΙΟΡΤΕΣ θα κάνετε _και ΠΟΣΑ θα ξοδεψετε_;;; Θα δείξετε και τις αποδείξεις;;;
    Θα διορίσετε κι άλλους Υπουργούς ... αντί να μειώσετε τον αριθμό που διατηρείτε;
    Θα... αλλάξετε τον "Ελληνα;" και ΠΩΣ!

    Κι ο υπόλοιπος Ελληνισμός που γερνάει, ελπίζοντας τα παιδιά του και τα εγγόνια του να παραμείνουν ΕΛΛΗΝΕΣ κι ας ζουν σε ξένη χώρα, δημιουργημένοι και σεβαστοί,
    ΤΙ θα τους ΠΕΙ;
    Ότι ξεχάστε την Ελλάδα. Ήταν μια απλή σύμπτωση την ιστορία του Κόσμου;

    Συγγνώμη που μακρυγόρησα. Το γνωρίζετε: Δεν είναι μόνον αυτά.

    ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ ΤΗς ΕΛΛΑΔΟς ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΜΑΛΑΚΕς ΑΠΌ ΤΑ ΞΕΡΟΚΕΦΑΛΑ ΤΩΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΙΘΥΝΟΝΤΩΝ.

    Αυτά, με ευχές και χαιρετίσματα...

    "Αστοριανή"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό Γιώτα μου, είναι για ανάρτηση!
    Πες τα να ξεθυμάνεις! Εσύ έχεις πολλούς λόγους παραπάνω!
    Εντός Ελλάδος, έχουν δικαίωμα ψήφου οι μετανάστες, σε πολύ λιγότερα χρόνια.
    ΣΕ λίγα χρόνια, δεν θα έχουμε δικαίωμα ψήφου, ούτε εμείς! Άσε που και να έχουμε, θα χαθεί, γιατί θα είμαστε μειονότητα!
    Χάρηκα που με βρήκες και εδώ, πέρα απ' τα γενικά χάλια μας!
    Να είστε ΚΑΛΑ, όλοι οι ξενιτεμένοι Έλληνες και να μας ξυπνάτε πότε - πότε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατερίνα μου, Αγαπημένο Κυκλάμινο του βουνού,
    απόψε, γυρνώντας από το σπίτι της δευτερο-κόρης μας, θαύμασα μια τεράστια "παρουσία" της Σελήνης! Σαν ταψί μπακιρένιο (θυμήθηκα την μάνα μου και νοστάλγησα τον χειροποίητο φούρνο που έψηνε κολοκυθόπιτες, γαλατόπιτες... και κυρίως τα μεγάλα καρβέλια ψωμιού που τα καταβροχθίζαμε με ζάχαρη.. )
    Ψυχρή κι αμίλητη, λες κι άγγιζε την φιλόξενη μα πανάκριβη ακτή του Λονγκ Άϊλαντ, παίζοντας κρυφτό ανάμεσα στα κλαδιά των πανύψηλων δέντρων...
    Νοστάλγησα Πατρίδα, Φίλη μου.
    ..κι όταν θυμήθηκα και το χτεσινο-βραδυνό μου "ξέσπασμα" στην ιστοσελίδα σου... πες μου τί ανακάλυψα! είχα αναφερθεί για την ψήφο με "αρσενική ιδιότητα" Του Ψήφου! και όχι της Ψήφου!
    Μικροπράγματα, θα μου πεις με την ευγένια που σε διακρίνει. Ναί, αλλά!
    Τέλος πάντων. Σκέφτηκα να το βάλω και στην δική μου ιστοσελίδα, αν ξαγρυπνήσω, απόψε. Θα τα πούμε σύντομα. Σας φιλώ, όλους, με αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν δεν σου βγει το Λογοτεχνικό, δε γίνεται!Χαίρομαι, μα λυπάμαι που χάνεται στα σχόλιά μου!

    "Νοστάλγησα Πατρίδα, Φίλη μου."

    ...Κι εγώ, αλλά δεν έχει πια, καμία σχέση με ότι εγώ αγάπησα.

    Η νοσταλγία είναι πολύ καλύτερη απ' την απογοήτευση, στο εγγυώμαι.

    Είδα το αρσενικό γένος, μα συνηθίζεται εκφραστικά.
    Σαν σωστή δασκάλα της Ελληνικής Γλώσσας, που είσαι, σε τιμάει η διόρθωση.
    Εγώ, δεν μπορούσα να επέμβω.
    Θα το διορθώσω όμως τώρα, για να νιώσεις καλύτερα κι ας υπάρχει το σχόλιο.
    Να το βάλεις! και μετά να το κοινοποιήσεις και στο Φεις. (Πατάς το κουμπάκι F kai πάει μόνο του στην σελίδα σου.
    Να το δουν κι άλλοι Έλληνες της Διασποράς, να ζητήσουν τον λόγο.
    Φιλιά κι από δω, πάντα με εκτίμηση και αγάπη!
    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στην ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΥΓ. Το έχω πάει στο Τιμής Ένεκεν. Εδώ, δεν μπορώ να διορθώσω το σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αστοριανή μου, κρατάω εδώ την είδηση της Ολομέλειας της Βουλής. Μια αρχή για την ψήφο σας, ήδη έγινε! Μην περιμένεις θαύματα, αλλά, δεν παύει να είναι μια αρχή!
    https://kalimeraellada.gr/perae-h-psifos-ton-apodimon/?fbclid=IwAR3rEQFepf6z-hJgndEtJocPsiOMXqTOgr9MDCk5bmKFZ60z_vKGOBPeqfA#.XfHHrsUBcyM.facebook

    ΑπάντησηΔιαγραφή