Ενας «Βολιώτης» υποψήφιος στις ιταλικές εκλογές
2013-02-11 - 00:59:47
Ο γιατρός Τζιοβάνι Αλμπίνο απευθύνεται στους Ιταλούς της Ελλάδας και του εξωτερικού
Ο Τζιοβάνι Αλμπίνο, αν και Ιταλός, έχει «πολιτογραφηθεί» εδώ και πολλά χρόνια Βολιώτης. Ζει στο Βόλο εδώ και 30 χρόνια και είναι ένας από τους πιο γνωστούς γιατρούς στην περιοχή.
Μετά από την παρότρυνση φίλων και γνωστών και έχοντας πάντα ως γνώμονα την προάσπιση του γενικού συμφέροντος, αποφάσισε να είναι υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα «Επανάσταση Πολιτών» στις ιταλικές εκλογές, για τους αντιπροσώπους που θα εκλέξουν στο Κοινοβούλιο οι Ιταλοί του εξωτερικού.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
«Εμείς, οι Ιταλοί στο εξωτερικό, που βλέπουμε τα ιταλικά πράγματα από έξω, θα μπορούσαμε να έχουμε ισχυρή αντικειμενική φωνή όσον αφορά στη διεθνή αξιολόγηση της χώρας που ονομάζεται Ιταλία. Μολονότι βρισκόμαστε στο εξωτερικό, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τα ιταλικά πράγματα» σημειώνει ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, εξηγώντας τους λόγους που αποφάσισε να είναι υποψήφιος στην παρούσα φάση.
Η «Επανάσταση των Πολιτών» γεννήθηκε ως κόμμα μετά από πρωτοβουλία ενός δικαστή του Ingroia, που ασχολήθηκε έντονα με την καταπολέμηση της μαφίας.«Είμαστε πολίτες οι οποίοι, μετά από χρόνια κοινωνικής ατομικής δραστηριότητας, κουρασμένοι από τα παλιά κόμματα, θέλουν να συμμετάσχουν σε μια πολιτική σοβαρή, πρακτική και όχι διεφθαρμένη» επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Αλμπίνο, υπογραμμίζοντας επίσης ότι ο ίδιος και το κόμμα του απευθύνονται «στους πολίτες οι οποίοι δεν θέλουν μια Ευρώπη της μαφίας και των τραπεζών, αλλά του έργου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πιστεύουν σε ένα δυνατό, αριστερό μέτωπο».
Τα τελευταία δέκα χρόνια ο Τζιοβάνι Αλμπίνο υπήρξε υποδιευθυντής του Κέντρου Υγείας Ζαγορά Υγείας, ενώ πριν ένα περίπου χρόνο συνταξιοδοτήθηκε. Αφιέρωσε πολλά χρόνια στη διδασκαλία της βασικής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο και σε παραϊατρικές σχολές, ενώ επίσης υπήρξε αντιπρόεδρος της ΜΚΟ One Earth.
Άνθρωπος της προσφοράς και του εθελοντισμού, ήταν από τους πρώτους γιατρούς που είπε το Ναι και συμμετέχει στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης που λειτουργεί τις τελευταίες μέρες με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.
Ουσιαστικά δεν έπαψε ποτέ να δραστηριοποιείται στον εθελοντισμό, από τις φυλακές ενηλίκων και ανηλίκων μέχρι τη βοήθεια των ανηλίκων με ειδικές ανάγκες και του κέντρου στήριξης ηλικιωμένων.
Άνθρωπος της προσφοράς και του εθελοντισμού, ήταν από τους πρώτους γιατρούς που είπε το Ναι και συμμετέχει στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης που λειτουργεί τις τελευταίες μέρες με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και είναι Γραμματέας του πολιτιστικού συλλόγου «Φίλοι της Ιταλίας» του Βόλου, συνεργάζεται δε ενεργά στη διοργάνωση πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο Δήμο Βόλου.
Ο Giovanni Albino επίσης συμμετάσχει στις δραστηριότητες ενός δικτύου ανταλλαγών αγαθών και υπηρεσιών, που δημιουργήθηκε από τους πολίτες, εντός του οποίου δεν χρησιμοποιείται το ευρώ, αλλά μία Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ) .
Το εκλογικό σύστημα
Από το 2001 (σύμφωνα με το νόμο 21/11/2001) οι Ιταλοί του εξωτερικού μπορούν να εκπροσωπηθούν στη Βουλή και τη Γερουσία εκφράζοντας την ψήφο τους μέσω επιστολικής ψήφου και για τον υποψήφιο και στο ψηφοδέλτιο.
Έτσι οι Ιταλοί της Ευρώπης σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν για να εκλέξουν 6 βουλευτές από τη γηραιά Ήπειρο και δύο γερουσιαστές, οι Ιταλοί της Νοτίου Αμερικής αντίστοιχα θα εκλέξουν 3 βουλευτές και έναν γερουσιαστή και από Αφρική - Ασία - Ωκεανία θα εκλεγούν ένας βουλευτής και ένας γερουσιαστής.
Οι Ιταλοί ανά τον κόσμο είναι 4.293.876 σύμφωνα με την καταγραφή 2012, ενώ στην Ευρώπη ζουν περίπου 2.169.243 άτομα, από τα οποία στην Ελλάδα 9.250 περίπου και στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας 350 άτομα.
Το παρόν εκλογικό σύστημα που ισχύει στην Ιταλία από το 2005 βασίζεται στην εκπροσώπηση με λίστα κόμματος με μια σειρά ορίων για να ενθαρρυνθούν τα κόμματα να δημιουργήσουν συνασπισμούς.
Το block voting system βασίζεται σε εθνικό επίπεδο για τη Βουλή και σε περιφερειακό για την Γερουσία. Η Ιταλία διαιρείται σε συγκεκριμένο αριθμό περιφερειών για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ κάθε Περιοχή εκλέγει τους γερουσιαστές της. Κάθε περιφέρεια λαμβάνει έναν αριθμό εδρών ανάλογα με το μερίδιο της στον πληθυσμό της Ιταλίας.
Ο νικών συνασπισμός λαμβάνει τουλάχιστον 55% των εδρών σε εθνικό επίπεδο για τη Βουλή, και σε περιφερειακό επίπεδο στη Γερουσία, ενώ οι υπόλοιπες έδρες διαιρούντα αναλογικά μεταξύ μειονοτικών κομμάτων. Για τη Βουλή οι έδρες που κερδίζει κάθε κόμμα κατανέμονται σε επίπεδο περιφερειών για να αποφασισθούν οι εκλεγμένοι υποψήφιοι.
Οι υποψήφιοι στις λίστες κατατάσσονται με σειρά προτεραιότητας, έτσι ώστε ένα κόμμα κερδίζει για παράδειγμα δέκα έδρες, οι πρώτοι δέκα υποψήφιοι στη λίστα του λαμβάνουν έδρες στο Κοινοβούλιο, ενώ επίσης 12 εκλέγονται από μια περιφέρεια που αποτελείται από Ιταλούς που ζουν στο εξωτερικό.
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου