Αν τίποτ’ άλλο δεν κερδίσαμε, μάθαμε τουλάχιστον πως αύριο θα συναντηθούμε. Αυτό διδάσκουμε, αυτό κηρύττουμε, μην κάνοντας καθόλου κήρυγμα, γιατί όποιος λέει πως αγαπάει ό,τι αγαπάει, δεν κάνει κήρυγμα, λέει μονάχα εκείνο που δε θα μπορούσε να μην πει. Γιάννης Ρίτσος

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

Περίεργα πασχαλινά έθιμα στην Ελλάδα


Η Ελλάδα έχει πλούσια παράδοση και φροντίζει να την επιδεικνύει άριστα στις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές. Στη περιφέρεια τα έθιμα αναβιώνουν κάθε χρόνο και κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις μας! Διαβάστε στο newsit όλα εκείνα τα περίεργα έθιμα που δικαιολογούν την παροιμία "Πάσχα στο χωριό".
Στην Κύθνο την Κυριακή του Πάσχα στηνεται μία κούνια στην πλατεία του νησιού, στην οποία ανεβαίνουν και κουνιούνται αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές.
Στη Σύρο πάλι το Πάσχα γιορτάζεται συγχρόνως και από την Ορθόδοξη και από την Καθολική κοινότητα.
Στη Φολέγανδρο περιφέρουν την εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου για τρεις μέρες και την περνούν μαζί με με την πομπή των πιστών απ' όλα τα σπίτια του νησιού!
Στο νησί της Πάτμου πάλι, την Μ. Πέμπτη γίνεται αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου και του Νιπτήρα στην κεντρική πλατεία.
Το Σάββατο του Λαζάρου στην Κάλυμνο ζυμώνουν "Λαζάρους", πλάθουν δηλαδή ένα ομοίωμα ανθρώπου με χέρια, πόδια και κεφάλι.
Στην Κάρπαθο την ανάσταση αντί για σουβλιστό αρνί έχουν το πατροπαράδοτο Βυζαντί δηλαδή γεμιστό αρνί με ρύζι, πλιγούρι και εντόσθια. Το ψήνουν σε παραδοσιακό Καρπάθιο φούρνο, ο οποίος σφραγίζεται με λάσπη και πηλό και ανήμερα του Πάσχα τον ανοίγουν και γιορτάζουν την ημέρα αυτή με ντόπιο κρασί και παραδοσιακούς χορούς.
Στην Κέρκυρα το πρωί του Μ. Σαββάτου μετά την ακολουθία της Πρώτης Ανάστασης στην Μητρόπολη, χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών και από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν κατά χιλιάδες πήλινα δοχεία (μπότιδες) στους δρόμους, με μεγάλο κρότο. Το βράδυ του Μ. Σαββάτου η Ανάσταση γίνεται στην Άνω Πλατεία και όλα τα παράθυρα των γύρω σπιτιών είναι ανοιχτά με αναμμένα κεράκια.

Στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων στην Ζάκυνθο, η περιφορά του Επιταφίου, σύμφωνα με παμπάλαιο τοπικό έθιμο, γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες του Μ. Σαββάτου, ενώ με την ανατολή του ηλίου, ο Δεσπότης σηκώνει την Ανάσταση. Με το πρώτο χτύπημα της καμπάνας, ο Δεσπότης αφήνει ελεύθερα άσπρα περιστέρια ενώ από το καμπαναριό αλλά και από τα παράθυρα των σπιτιών.
Στην Ύδρα την Μ. Παρασκευή γίνεται κάτι το μοναδικό, ο Επιτάφιος της συνοικίας Καμίνι μπαίνει στη θάλασσα και εκεί διαβάζεται η Ακολουθία του Επιταφίου.
Στην Καλαμάτα αναβιώνει ένα έθιμο, που πηγάζει από τους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821, ο διαγωνισμός των "μπουλουκιών". Οι διαγωνιζόμενοι, με παραδοσιακές ενδυμασίες και οπλισμένοι με σαΐτες (χαρτονένιοι σωλήνες γεμάτοι μπαρούτι), επιδίδονται σε σαϊτοπόλεμο. στο γήπεδο του Μεσσηνιακού.
Ένα από τα πιο παλιά έθιμα οι "κούνιες" αναβιώνουν εκτός από την Κύθνο και στη Λέσβο. Την Κυριακή του Πάσχα στήνεται στην πλατεία του νησιού μια κούνια στην οποία ανεβαίνουν κορίτσια και αγόρια ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Αυτός ή αυτή που θα κουνήσει κάποιον, δεσμεύεται ενώπιον Θεού και ανθρώπων για γάμο.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης το έθιμο του "λάκκου" που αναβιώνει παραδοσιακά στη Λιβαδειά. Μετά την Ανάσταση και πριν ακόμα ξημερώσει οι Λειβαδίτες ετοιμάζουν με προσοχή το λάκκο όπου θα ανάψει η φωτιά με τη λαμπάδα της Αναστάσεως. Εκεί ψήνονται τα αρνιά.
Στην Μονεμβασία, τη Σύμη και την Αστυπάλαια ανήμερα ή την επομένη του Πάσχα, γίνεται το κάψιμο του Ιούδα.

Πρόκειται για ένα ομοίωμα παραγεμισμένο με ξύλα και άχυρα το οποίο προηγουμένως έχουν περιφέρει οι νέοι στα χωριά.
Στην Ορεστιάδα και στο Διδυμότειχο στη δεύτερη Ανάσταση βγάζουν σε δημοπρασία την εικόνα της Αγίας Αναστασίας. 'Όποιος πλειοδοτήσει, κρατά την εικόνα στο γύρο που κάνουν, σχηματίζοντας το "μαγικό κύκλο", ο οποίος προστατεύει το χωριό από κάθε κακό.

Ανοιχτή επιστολή στην τηλεόραση

12.4.2012 | 20:00

Δεν μπορεί η ΕΡΤ να βάλει υπότιτλους για τους κουφούς;

Μια ανοιχτή επιστολή Ελλήνων με μεταγλωσσική κώφωση που εξηγούν γιατί τα δελτία ειδήσεων ΔΕΝ είναι προσβάσιμα γι' αυτούς, παρ' ό,τι έχουν διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα. (Ευχαριστώ τη Σοφία που μου έστειλε το παρακάτω).



Παρακαλούμε να κοινοποιήσετε την επιστολή και να μας βοηθήσετε να μαζέψουμε και άλλες υπογραφές ώστε να εισακουστεί το δίκαιο αίτημά μας για προσθήκη και υποτίτλων στο κεντρικό δελτίο της δημόσιας τηλεόρασης, από το οποίο παραμένουμε αποκλεισμένοι, αν και έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα ακοής. Πρόσφατα προστέθηκε στο δελτίο διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα, αλλά καθόλου υπότιτλοι, κι έτσι το δελτίο εξακολουθεί να είναι απροσπέλαστο για μας.  Παρόλα αυτά το κανάλι ανακοίνωσε ότι:

Τα προγράμματα με υπηρεσίες πρόσβασης για ΑμεΑ του καναλιού πρίσμα+ εντάχθηκαν στην ΕΤ1 από την Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012. Συγκεκριμένα, έχει δημιουργηθεί μια καθημερινή ζώνη από τις 19:00 μέχρι και τις 22:00 με υπηρεσίες πρόσβασης για άτομα με προβλήματα ακοής και όρασης. Στις 21:00 αναμεταδίδεται το κεντρικό δελτίο Ειδήσεων της ΝΕΤ και από τη συχνότητα της ΕΤ1, με ταυτόχρονη απόδοση στη νοηματική γλώσσα. Από τις 19:00 έως τις 21:00 οι υπηρεσίες πρόσβασης για ΑμεΑ παρέχονται μόνο από την ψηφιακή (και όχι την αναλογική) μετάδοση της ΕΤ1.


Ακολουθεί η επιστολή μας:
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (ΝΕΤ -  ΕΤ 1)

Είμαστε μια ομάδα 409 ατόμων, οι περισσότεροι με προβλήματα ακοής, που έχουμε συγκροτήσει την ομάδα «Κουφοχωριό» στο facebook. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μεταγλωσσική  κώφωση και πολλοί δεν γνωρίζουμε τη νοηματική γλώσσα.

Πληροφορηθήκαμε με χαρά πως από τις 19 Μαρτίου το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΤ1 θα είναι προσβάσιμο σε άτομα με προβλήματα ακοής. Η χαρά μας σύντομα μετατράπηκε σε τεράστια απορία και έκπληξη, διότι διαπιστώσαμε πως το δελτίο έχει μόνο διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα και καθόλου υποτίτλους.

Πρέπει να σας πληροφορήσουμε πως οι κωφοί γνώστες της νοηματικής γλώσσας είναι μόνο μια μερίδα των κωφών ατόμων, ενώ υπάρχουμε και πάρα πολλοί που δεν γνωρίζουμε καθόλου ή γνωρίζουμε ελάχιστα την νοηματική γλώσσα και δεν κατανοούμε το δελτίο στην νοηματική.

Με την επιλογή σας να προσθέσετε στο δελτίο διερμηνεία αλλά όχι υποτίτλους καθιστάτε το δελτίο ΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ σε όποιον κωφό δεν γνωρίζει τη νοηματική γλώσσα. Το ίδιο συμβαίνει και με τις περιπτώσεις μεγάλης βαρηκοΐας, κυρίως σε ηλικιωμένους, αλλά και σε νεώτερους ανθρώπους, που έχουν ανάγκη τους υποτίτλους για να αντιληφθούν πλήρως το δελτίο.

Από τη στιγμή που η κυρία Στάη προφανώς διαβάζει ένα κείμενο και το εκφωνεί, αδυνατούμε να κατανοήσουμε για ποιο λόγο δεν μπορούν να προστεθούν οι υπότιτλοι του ήδη έτοιμου κειμένου από κάτω από την κυρία Στάη κατά την εκφώνηση.

Προσθήκη (8/4/2012): Οπως μας πληροφόρησαν, στην τηλεόραση υπάρχουν 2 είδη υποτίτλων, αυτοί που μπαίνουν από το ήδη έτοιμο κείμενο και οι λεγόμενοι "ζωντανοί" υπότιτλοι, που μπαίνουν σε πραγματικό χρόνο (με καθυστέρηση 10 δευτερολέπτων) την ώρα που μιλούν σε ζωντανή σύνδεση οι παρουσιαστές και οι καλεσμένοι του καναλιού. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, υπάρχει σε όλα τα δελτία ειδήσεων άτομο που ακούει και προσθέτει τους "ζωντανούς" υποτίτλους, άρα τεχνικά είναι δυνατόν να γίνει και εδώ αυτό.

Πιστεύουμε λοιπόν πως πρόκειται για μια αβλεψία εκ μέρους του καναλιού η οποία θα διορθωθεί σύντομα.

Αλλιώς, θα είναι παράλογο να διατείνεται το κανάλι ότι το δελτίο του είναι προσβάσιμο  σε άτομα με προβλήματα ακοής, από τη στιγμή που αποκλείει από την παρακολούθηση  ένα μεγάλο μέρος αυτών των ατόμων.

Κατανοούμε ότι πιθανότατα δεν γνωρίζετε την έννοια της μεταγλωσσικής κώφωσης, την οποία προαναφέραμε, γι αυτό το λόγο έχουμε φτιάξει κι ένα επεξηγηματικό βίντεο που εξηγεί πως επικοινωνούν οι μεταγλωσσικά κωφοί (αλλά και όσοι από τους προγλωσσικά κωφούς έχουν κατακτήσει τον προφορικό λόγο μετά από λογοθεραπείες και / ή εμφυτεύματα) και θα το βρείτε εδώ στο you tube.

Ελπίζουμε τώρα που έχετε στη διάθεσή σας όλη την πληροφόρηση σχετικά με τον δικό μας τρόπο επικοινωνίας να προβείτε στη διορθωτική κίνηση της προσθήκης υποτίτλων στο δελτίο, ταυτόχρονα με τη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα.

Με εκτίμηση

{Μέχρι στιγμής υπογράφουν οι παρακάτω:}

Σοφία Κολοτούρου, ιατρός κυτταρολόγος, συγγραφέας, www.sofiakolotourou.gr

Δημήτρης Σούλης ιατρός καρδιολόγος-ομοιοπαθητικός, Αννα Σταμπέλου αρχιτέκτων-πολεοδόμος, Αφροδίτη Κεράκη οδοντίατρος-υποτιτλίστρια, Βιβή Μωραΐτη, Αργυρώ Χατζηορφανού, Διονύσης I., Ελένη Γκιόλα, Xάρης Χρηστίδης ιδιωτικός υπάλληλος, Xαρά Κυριλή ιατρός καρδιολόγος... και άλλα 560 άτομα στη φόρμα συλλογής υπογραφών που θα δείτε στη συνέχεια.

Μπορεί να υπογράψει ο καθένας είτε έχει είτε δεν έχει σχέση με προβλήματα ακοής. Επισκεφτείτε τη φόρμα μας και υπογράψτε! Σας ευχαριστούμε.

H φόρμα συλλογής υπογραφών βρίσκεται εδώ.

-------
*Κι ένα σχόλιο δικό μου:
Είμαι σίγουρος ότι εργάζονται κάποιοι άνθρωποι στο (πρώην) +Πρισμα και στον νυν τομέα προγραμμάτων για ΑμεΑ. Είμαι σίγουρος ότι κάποιος μπορεί να πληκτρογραφεί για 1 (μία) ώρα την ημέρα το δελτίο ειδήσεων. 
Θέλω να πιστεύω πως η ΕΡΤ δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα το πρόβλημα κι όχι ότι έχει χιλιάδες εργαζομένους (πολλοί απ' αυτούς δε δούλευαν και πληρώνονταν!) αλλά δεν μπορεί να βάλει ούτε έναν απ' αυτούς να δουλέψουν για να λύσουν το θέμα που περιγράφεται παραπάνω. 
Ελπίζω να διαδοθεί το μήνυμα αυτό - για να φτάσει στα αυτιά των υπευθύνων της Δημόσιας Τηλεόρασης.





πηγή

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Το τροπάριο της Κασσιανής the Hymn of KASSIANI part1/2 Νικόδημος

Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης (TEM)

One Day Without Shoes 2012 - Greece

Τόσο αληθινό!

PEOPLE ARE AWESOME (DON'S VERSION)

Νυχτερινό παράπονο-Άννα Μπιθικώτση-Σωτήρης Δογάνης

Λίγο ψηλότερα (Σεφέρης) πρώτη εκτέλεση στο BBC το 1970

Ν.ΞΥΛΟΥΡΗΣ-ΗΤΑΝ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ ΒΡΑΧΟΣ ΚΑΙ ΧΩΜΑΤΑ.wmv

Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟΣ. ΣΕΦΕΡΗΣ-ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ.wmv

Alkinoos Ioannidis - Oneiro Htane

Το τρένο της ζωής

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

www.mediagate.gr - Ελλάδα έχεις Ταλέντο αγοράκια

www.mediagate.gr - Ελλάδα έχεις Ταλέντο στριπτίζ

10χρονη Λίκα - Ελλάδα έχεις ταλέντο!

Στη μοναξια του πλήθους-Σ.Δογανης-Α.Μπιθικώτση

Με ενα ριζίτικο (Από την Αννα Μπιθικώτση)

Νυχτερινό παράπονο-Άννα Μπιθικώτση-Σωτήρης Δογάνης

ΓΙΩΡΓΗΣ ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗΣ ΣΤΟ ΜΕΤΕΡΙΖΙ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

ΣΤΡΙΛΙΓΚΑΣ - ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ ΜΕΤΕΡΙΖΙ

ΣΕ ΨΗΛΟ ΒΟΥΝΟ - ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ

Καζαντζης Β.-Ριζιμιο

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

φυλάξτε παλιούς σπόρους

13 ώρες πριν

Άφιξη codex alimentarius στην Ελλάδα - ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ!!!!
Αυτό που λέγαμε πριν καιρό ότι θα έρθει και υπογράφαμε petitions κλπ... ήρθε!!!
Και είναι πολύ πολύ σημαντικό γιατί αφορά τη διατροφή μας σε πρωτογενές επίπεδο.
Απαγορεύεται η φύτευση ,εξαιτίας του ότι η "ράτσα" της πατάτας ανήκει μαζί με τα δικαιώματά της σε κάποια εταιρεία ή οποία απαγορεύει την αναπαραγωγή της, κάτι σαν ΑCTA διατροφική, το λεγόμενο "Codex Alimentarius",βάσει του οποίου θα απαγορεύεται μελλοντικά η αναπαραγωγή "τέτοιου τύπου" με κατοχυρωμένη πατέντα αγροτικών προϊόντων.
Προσέξτε αυτό είναι το σχέδιο , ο έλεγχος των τροφίμων, ήδη μόνο υβρίδια κυκλοφορούν που ανήκουν σε εταιρείες κι επειδή χωρίς λεφτά ζεις αλλά χωρίς φαγητό όχι, φυλάξτε παλιούς σπόρους που ξαναφύονται και δεν ανήκουν σε εταιρείες,γιατί τα υβρίδια είναι μονοετή και μολύνουν το έδαφος.Είναι σημαντικό να ενισχυθούν όσοι κρατάνε παλιούς σπόρους και να προσπαθήσουμε κι οι ίδιοι να τους αναπαράγουμε.Ο έλεγχος του φαγητού θα βοηθήσει την νέα τάξη να εδραιωθεί.!
Και να προσθέσω:
Ένας και μοναδικός τρόπος για να σταματήσει αυτή η πρακτική: Σαμποτάζ στα σούπερ μάρκετ, τα μπακάλικα και τους παραγωγούς που εμπορεύονται τέτοια είδη! Διαβάζετε τα καρτελάκια! Αφήστε αυτά τα προϊόντα στα ράφια τους να τα φάνε μόνοι τους!!!! Η οικονομική ζημιά είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν!!!!
Ενημερώστε όσους περισσότερους μπορείτε, με όποιον τρόπο μπορείτε!!! Είναι ίσως η πιο σημαντική πληροφορία που έχει κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια!!!
Το θέμα είναι ίσως από τα σοβαρότερα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε από τώρα και στο εξής, πχ να φανταστείτε ότι τις πατάτες Νάξου τις έχει κατοχυρώσει Ολλανδική εταιρεία, οπότε για να σπείρει κάποιος πατάτες Νάξου θα πρέπει να αγοράσει σπόρο από τους Ολλανδούς!!! Και τι άλλο θα δούμε..

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

VIDEO: 6η του Απρίλη! Γιατί οι Έλληνες πεθαίνουν όρθιοι και όχι προσκυνημένοι!

VIDEO: 6η του Απρίλη! Γιατί οι Έλληνες πεθαίνουν όρθιοι και όχι προσκυνημένοι!

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ (ΝΑΥΤΗΣ) - ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ

O ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ

Καλοτάξιδος, Τάκα!

Η μία αδερφή μου την προηγούμενη Παρασκευή χαιρέτησε τον αδερφό της, σήμερα χαιρέτησε τον κουνιάδο της.
Να μη σου δώσει ο Θεός, όσα μπορείς ν' αντέξεις!
"Καλό Ταξίδι", Τάκα! Έτσι όπως σε έλεγε η μάννα σου!
Να μου τις φιλήσεις και τις δυο!
Και τους άλλους... που μαζεύτηκαν εκεί...

Πώς να ρθω

χωρίς λουλούδι;